„Психология на успеха“ резюме на Стоянка Никифорова за курс на Капитана

Стоянка Иванова Никифорова

Резюме на книгатаПсихология на успехана Уилям Аткинсън

В тази книга Уилям Аткинсън се разграничава от своите колеги теоретици , като ни дава чисто практични съвети, похвати и препоръки за да бъдем успешни хора. Аз се опитах да извадя най – ценните от тях и да ги изложа в следващите редове.

СЪЩНОСТ НА ЯВЛЕНИЕТО, ИЛИ КАК МИСЛИТЕ НИ ВЪЗДЕЙСТВАТ НА ОКОЛНИТЕ

Това, което наричаме личен магнетизъм, е сложен процес на изтичане на мисловни вълни и колебания от човешкия мозък. Всяка мисъл, породена от нашия мозък, е сила с по-голямо или по-малко напрежение, чиято величина за­виси и от скоростта й в момента на нейното възникване. Когато мислим, ние изпращаме сложни токови импулси, които се движат пос­тъпателно като светлинни лъчи и оказват влияние върху умовете на другите хора, намиращи се понякога на големи разстояния от нас. Вла­стната мисъл, на която е присъща могъща си­ла, се стреми да изпълни своето поръчение и често преодолява инстинктивното противо­действие на други умове срещу външно въздей­ствие. А слабата е в състояние да завоюва дру­га духовна крепост само ако последната е ли­шена от всякаква защита.

Как да развиете у себе си сила, пред която магнетизмът на другите няма да значи нищо; сила, която ще ви превър­не в човек; сила, която ще разкрие вашето „Аз“. Тази сила, която ще ви даде възможност да се превърнете в човек с високи лични каче­ства, човек влиятелен и преуспяващ във всич­ко: Ако бяхте мой най-близък приятел и това бяха последните ми думи на този свят, бих из­викал колкото сили имам: „Забравете завина­ги всички мисли за страх и ненавист!“Страхът и ненавистта са родители на всички лоши мисли у хората. Изтръгнете ги, тъй като те заду­шават градината ви заедно с други плевели: пе­чал, съмнение, плашливост, самоунижение, ре­вност, злоба, завист, клевета и прочее натрап­чиви мисли. Те в решаваща степен пречат на вашия успех и вие бихте могли да се убедите в това само ако малко поразмислите над моите думи. Повдигнете умствените си щори и пусне­те лъчезарен поток от мисли на радост и щас­тие свободно да се леят върху вас – тогава от­чаянието и неуспехът ще ви забравят завинаги. Ако бяхте мой най-близък приятел и това бяха последните ми думи на този свят, бих из­викал колкото сили имам: „Забравете завина­ги всички мисли за страх и ненавист!“

УСПЕХЪТ В ЖИВОТА ВИ ЗАВИСИ ОТ ЛИЧНОТО ВИ ВЛИЯНИЕ ВЪРХУ ДРУГИТЕ

Мисълта ви може да ви помогне да постигнете успех чрез засилване на влияни­ето си върху другите по следните начини:

1. Чрез пряко лично въздействие на силата на вашата мисълвърху хората, като използва­те закона за внушението. Вие сте способни да заинтересовате другите с вашите замисли и на­мерения, да получите тяхната подкрепа и покровителство и въобще да влияете върху тях. Тази способност, присъща по природа на някои хо­ра, може да бъде придобита от всеки, който проя­ви необходимата сила на волята и настойчивост, за да я развие у себе си. Поради това че голяма част от хората желаят да се запознаят преди вси­чко с този вид духовно превъзходство, следваща­та глава ще посветя на него.

2. Чрез силата на непосредствените мисло­вни вълни и колебания на вашия мозък,които оказват мощно въздействие върху умовете на другите, дори ако те знаят как да се предпазят и да окажат съпротива срещу такова влияние. Но при всички случаи познаването на този за­кон би ви помогнало да оказвате решителна ду­ховна съпротива на мисловните вълни, идващи от умовете на другите.

3. Чрез притегателните свойства на ми­сълта, въздействащи в съответствие с теория­та „сходните мисли се привличат“. Ако вашият ум е зает постоянно с определени мисли, те привличат подобни мисли и убеждения от обк­ръжаващата ви среда. Това свойство е едно от най-великите в природата, което приложено по определен начин, може да привлече съдейс­твие и помощ от съвършено неочаквани източ­ници. Мислите са веществени реалности, кои­то обладават свойството да привличат други мисловни вълни със същите колебания и каче­ства.

4. Чрез силата на мисълта, предназначена да промени характера и темперамента ви с цел да се самоусъвършенствате и постигнете онези лични качества, които ви липсват за постигане на успеха. Вие може би осъзнавате това, но не можете да се преборите с предубеждението си, че тези недостатъци са ви присъщи и не може­те да ги промените, както „леопардът не може да промени петната по кожата си“. Познаване­то на закона за духовното превъзходство ще се превърне във ваш реален съюзник, тъй като вашето „мога“ ще преодолее тези недостатъци и вие ще придобиете нови качества и черти на характера.

ПРЯКОТО ПСИХИЧЕСКО ВЪЗДЕЙСТВИЕ

Ще се опитам да ви науча как можете да влияете на други лица при лични срещи и да ги накарате да проявят интерес към вашите зами­сли и намерения, да ви окажат помощ и покро­вителство, с една дума – как да въздействате върху тях. Макар и да познаваме хора, прите­жаващи такива умения, ние най-често се удивяваме от техните странни способности, без да се опитаме да ги придобием сами.

Влиянието ни върху хората, с които се сре­щаме лице в лице, се проявява по най-различ­ни начини. Те биха могли да се сведат до след­ните три въздействия:

1. Непосредствено внушение, като използ­ваме гласа, поведението, външността и очите си. Този начин на въздействие включва в себе си не само волните, но и неволните внушения, излъчвани от всеки сериозен човек.

2. Мисловни вълни,преднамерено насочени от вашия ум към друго лице.

3. Притегателните свойства на мисълтакато следствие от процеса на целенасочено ми­слене. Веднъж придобита, тази сила действа независимо и нейна висша’ проява е личният магнетизъм.

Никога не приемайте „не“ за отговор. Спа­звайте неотклонно това правило.

Има и едно друго основно качество на ха­рактера, което трябва да развиете -увереност в самия себе си и вяра в собствените ви способ­ностида постигате целите с

НЯКОЛКО ЖИТЕЙСКИ МЪДРОСТИ

Развивийте у себе си изкуството да слушате.

По отношение на външността бих ви посъ­ветвал да избягвате двете крайности – излиш­ното лустро и немарливостта.

Вашите маниери трябва да са изискани и приятни, но в никакъв случай – лекомислени. Сдържаността, както и умението да сте госпо­дар на настроенията си, е особено важна. Маниерите ви трябва винаги да отразяват чувството ви за собствено достойнство, но в съ­щото време – и вниманието ви към чувствата и вкусовете на другите. Ако това качество ви

Важен фактор за влияние върху другите, в т.ч. и върху нашия уважаван активен участник, е погледът. Погледът на човека! Погледът е едно от най-мощните средства за въздействие. Той не само привлича внима­нието на другите към вас и облекчава проник­ването на вашето внушение, но и сам по себе си е сила, която при правилно използване дава възможност да наложите волята си на другите. Погледът на човека, който е усвоил закона на духовното превъзходство, е едно от най-сил­ните му оръжия. Той предава силни мисловни колебания върху мозъка на другите по най-кра­ткия път.

Бъдете сериозни,когато говорите. Това не само привлича вниманието на събеседниците ви, но е и незаменимо средство, за да бъдат възприети внушенията ви, както и за да се при­даде необходимата сила на мисловните ви въл­ни.

Култивирайте приятен тембър на гласа си, избягвайте както непонятното бърборене, та­ка и рязкото повишаване на гласа. Най-добро­то правило е да съизмерите гласа си с този на вашия събеседник, без да се опитвате да го надвиквате.

ФОРМИРАНЕ НА ХАРАКТЕРА

Може би някои от вас вече мислят: „Да, всичко това е много правдоподобно и аз бих могъл да постигна тези резултати, ако прите­жавах нужните качества на ума и характера си.“

Това е главното препятствие за много хора да усвоят метода – те знаят какво е необходи­мо за постигане на успеха, но считат, че не мо­гат да го постигнат, тъй като не притежават съответните черти на характера. Няма по-го­лямо заблуждение от това лъжливо убеждение, зад което се крие страх и липса на съзнание за силата на собственото „Аз“.

С помощта на волята си човек би могъл да развие характера си така, че да постигне всич­ко, което пожелае. Той може направо да се пре­образи. Човек е това, което иска да бъде. Раз­бира се, това е смело твърдение, но то е абсо­лютна истина, потвърдена от опита на стотици и хиляди хора. Възраждането на човека не е утопия.

Най-необходимите качества са следните: енергичност, чувство за собствено достойнс­тво, решителност, мъжество, вяра в собстве­ните сили, търпение, предвидливост и др. Развитието на тези качес­тва е ключ към успеха.

В книгата има множество полезни упражнения . Бих казала , че е чудесен наръчник по пътя към успеха. Препоръчвам я.

За други полезни и забавни неща посетете новия ни сайт http://alsu.eu

Вашият коментар